De drie heilige bronnen

De Runxput is de eerste put, die je tegen komt tijdens de wandeltocht. De legende verteld dat de Hollandse Graaf Dirk III (982-1039) uit deze put heeft gedronken. Dit gebeurde voor hij via Istanbul en Konya naar Jeruzalem pelgrimeerde.

In de geschiedenis van Egmond rond de twaalfde eeuw wordt Dirk III vermeld met de bijnaam ‘Hierosolymita’ (de Jeruzalemganger).

De Willibrordusput in Heiloo is de laatste bron op de route. De put ligt naast de Witte Kerk in de ommuring van het kerkhof aan de Heerenweg.

Aan het water van de Willibrordusput is een volksgeloof verbonden. Het water zou een bijzondere kracht tegen ziektes bevatten. Het geneeskrachtige water werd vooral uitwendig gebruikt waarbij dagelijks de gebeden van Willibrordus diende te worden gelezen. (bron)

De Adelbertusakker is een christelijk heiligdom in Egmond-Binnen. De naam verwijst naar de heilige Adelbert van Egmond. Op de Adelbertusakker bevindt zich de Adelbertusput, een waterbron waaraan genezende krachten worden toegeschreven. De put ligt op de plaats van het voormalige koor van een middeleeuwse kerk dat aan de Sint Adelbertusweg gelegen is. Aan het andere uiteinde van deze weg bevindt zich de Abdij van Egmond. (bron)