De drie heilige bronnen van Heiloo en Egmond hebben ieder hun verhaal. De legendes lijken op elkaar en daarom worden de putten op de Sufi Trail met elkaar verbonden.

Runxput (één van de drie heilige bronnen van Heiloo)

Runxput

De Runxput is de eerste put, die je tegen komt tijdens de wandeltocht. De legende verteld dat de Hollandse Graaf Dirk III (982-1039) uit deze put heeft gedronken. Dit gebeurde voor hij via Istanbul en Konya naar Jeruzalem pelgrimeerde.

In de geschiedenis van Egmond rond de twaalfde eeuw vinden we Dirk III terug. Hij draagt hierbij de bijnaam ‘Hierosolymita’ wat de Jeruzalemganger betekend.

De put staat bij Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Dit is het grootste Mariabedevaartplaats van Nederland. Het terrein straalt veel rust uit en is daarom zeker de moeite waard om te bekijken.

Adelbertusput

De Adelbertusakker is een christelijk heiligdom in Egmond-Binnen. De naam verwijst naar de heilige Adelbert van Egmond. Op de Adelbertusakker bevindt zich de Adelbertusput. Een waterbron waaraan ook genezende krachten worden toegeschreven. De put ligt op de plaats van het voormalige koor van een middeleeuwse kerk dat aan de Sint Adelbertusweg gelegen is. Aan het andere uiteinde van deze weg bevindt zich de Abdij van Egmond. (bron)

Willibrordusput (één van de drie heilige bronnen van Heiloo)

Willibrordusput

De laatste put van de drie heilige bronnen is de Willibrordusput in Heiloo. Deze put ligt naast de Witte Kerk in de ommuring van het kerkhof aan de Heerenweg.

Aan het water van de Willibrordusput is een volksgeloof verbonden. Dit omdat het water een bijzondere kracht tegen ziektes zou bevatten. Het geneeskrachtige water werd vooral uitwendig gebruikt waarbij dagelijks de gebeden van Willibrordus diende te worden gelezen. (bron)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief (in het menu) wanneer je meer wilt weten over de drie bronnen pelgrimsroute van Heiloo en Egmond.

Startpakket “Sufi Trail Drie Bronnen Pelgrimsroute” bestellen?