4-18 oktober Sufi Trail markeerreis Istanbul – İznik

Door Iris Bezuijen

Na onze aankomst in Istanbul stappen we, hop, op de ferry naar Yalova. De missie was duidelijk: we gaan er met verfpotten tegenaan en markeren zorgvuldig de route met als einddoel İznik. Veel verder gaan zou moeilijk worden, markeren kost naast wat tijd ook wel een kleine investering aan verf, plus kost en inwoning van de ververs. Bij een bouwmarkt kopen we onze rood en witte verf in en kwasten. Geen handschoenen, want we zouden netjes verven. Bram was inmiddels ook aangekomen en als we de dolmus (minibus) pakken, zijn we net genoeg tijd voor Bram uit om zijn aankomende pad te markeren. Bram komt inderdaad onze, nog natte markeringen, tegen en de speciale Brammetjes. Het wordt een vrolijke markering met gemarkeerd poppetjes en de markeringen voor de route.

Samen rusten we uit in het plaatsje Termal en genieten van de heerlijke thermaalbaden die we voor het eerst bezoeken.Het zijn oude Romeinse en Ottomaanse kuuroorden en de bronnen zijn tussen de 55°C-60°C. Ook bevatten ze vele mineralen en zijn ze goed tegen reuma. Verfrist en genezen van eventuele spierpijn van het verfpotje gaan we met veel plezier verder met ons verfklus.

Markeerreis: Sufi Pijl

Bram volgt ons en de geschilderde Brammetjes en zo komen we samen aan in het volgende kuur zwembad. Het is een natuurlijk zwembad en ook hier delen we een ontspannen avond in Ilıca Anatolia, een pension naast het prachtige natuurzwembad. De volgende verf-dagen gaan we de berg op en als beloning vinden we daar de prachtige aardbeienbomen (Arbutus unedo) en nog een stukje oude Romeinse weg, plus een prachtig uitzicht over het meer van Iznik. Het is wel het einde van ons verfblikje en hier stopt de markeerdag.

Markeerreis: Markering

De laatste dag markeren we vanuit İznik. De laatste strepen die we maken brengen ons in contact met de moestuinders van İznik. Ze blijken kunstenaars en broers en zussen te zijn die met zijn vijven een geërfd stuk land opgedeeld hebben. Prachtig ingericht, elke broer of zus naar zijn eigen smaak de één nog mooier dan de ander. Ze zijn zeer gastvrij en naast de markering maken we ook een OpenstreetMap-aantekening want hier mag ook gekampeerd worden. Een mooi eind van de markeermissie. Samen met Bram genieten we met kaptein Ali Karaman van een boottochtje op het Iznikmeer. Een groot plezier om te maken. Nu hopelijk ook een groot plezier voor de volgende wandelaars.

Markeerreis: Sedat aan het schilderen

Andere reisverslagen lezen? Doe het hier.