Rumi Mevlana

Rumi, staat vooral bekend als filosoof. Veel van zijn quotes komen we regelmatig tegen. De Sufi Trail leidt ons naar Rumi in Konya. Maar wie was deze man?

Rumi Mevlana

Zijn volledige naam: Mohamed Jalal ad-Din Balkhi Rumi. Geboren op 30-9-1207 in Balch, Perzië. In religieuze kringen wordt hij ook wel Maulana of Mevlana genoemd, wat ‘onze meester’ betekent. De vader van Rumi was een navolger van een Perzische soefi-mysticus. Er zijn verschillende versies van hun vertrek uit Balch wat net plaatsvond voor de Mongolen in 1219 de stad aanvielen. Ze vertrokken voor een pelgrimsreis naar Mekka en ontkwamen zo aan het bloedbad.

Rumi Mevlana quote

Vanuit Mekka voerde hun tocht verder naar Anatolië. De moeder van Rumi, Laranda stierf onderweg in Laranda (nu Karaman). Haar graf is nu een pelgrimsoord. Rumi trouwde hier met zijn vrouw Gauhar en samen reisden ze verder naar Konya.

Rumi’s leraar was de mysterieuze leraar / spirituele gids derwisj Sjems Tebrizi (1185–1248). Rumi was de leidende figuur van de soefibeweging in het middeleeuwse Konya. Hij filosofeerde vooral over de voordelen van verdraagzaamheid. Bij zijn dood streden de joden, christenen en moslims van Konya om de eer hem naar zijn graf te mogen dragen. Zijn graf is nog steeds een heilige plaats voor volgelingen. Hij stichtte er onder andere de dansende derwisjen (Mevlevi), een soefi-orde van religieuze dansers en muzikanten. In de dans draaien zij om hun as, waarbij zij mediteren en de naam van God aanroepen.

Bron: wikipedia

Hieronder is een animatiefilm (Engels) te zien van de levensloop van Rumi:

https://www.youtube.com/watch?v=Z0BB79CqN18


Weten waarom we ook in Heiloo de Sufi Trail lopen? Lees meer over de drie heilige bronnen.