Door Iris Bezuijen

Als westerse vrouw die een oostelijk land bezoekt, zag ik al snel verschil in gebruiken en culturele gewoonten. Vanuit mijn persoonlijke ervaring zag ik dat de meeste activiteiten voor mannen en vrouwen gescheiden zijn. Begroetingen en ontmoeting zijn bij vrouwen onderling erg vriendelijk. Ze knuffelen en kussen elkaar. Het is gebruikelijk om langere tijd formeel te blijven tegenover mannen. Ook voor Sedat die zelf Turks is, blijft een contact langer formeel dan we hier in het westen gewend zijn.

Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn.

Glimlachen is ook meer een westerse gewoonte. In Turkije kom je minder mensen tegen die glimlachen naar elkaar. Meestal gebeurt dat alleen bij vrouwen onder elkaar.

Ik heb altijd een sjaal bij me als ik reis, voor moskeeën of gewoon om meer aangekleed te zijn wanneer dat beter uitkomt. Vrouwen zijn meer bedekt in de dorpen. In Istanbul heerst meer een grootstedelijk gedrag, waardoor de gewoonten dichter liggen bij hetgeen wat we in het westen gewend zijn.

Van deze culturele observeringen en in vergelijking met je conditionering en gewoonten die je zelf hebt, leer ik veel. Het is heerlijk om te bestuderen en te zien wat voor gewoonten men vanuit huis mee krijgt, en welke tradities gelden in bijvoorbeeld een land als Turkije. Als je hier meer over wilt lezen is er een leuk artikel met handige Turkse zinnen op de website van Fethiye Times.

Istanbul

Lees meer tips & tricks voor je reis.