Mijn verhaal

De laatste jaren wordt ik steeds minder vegetariër. Waarom? Mijn aspiraties zijn gericht om meer plantaardig te eten. Door de duidelijke uitleg van vrienden en het reizen samen met een veganist wordt het steeds aantrekkelijker om dierlijke producten te elimineren. Jaren geleden vond ik het nog erg moeilijk en leek het onhaalbaar. Het was toen minder vanzelfsprekend om zorgvuldig te kijken naar ons eigen voedselpatroon. Ik was als kind al vegetariër, gewoon omdat ik het niet lekker vond. Nu heb ik steeds meer aandacht voor bewustere voedingskeuzes.

Mensen zien er niet meer lijkwit uit, voelen zich gezond, zetten sportprestaties neer en toch eten ze geen vlees. Het stigma dat het ongezond is geen vlees te eten is moeilijk uitroeibaar. En toch, ik eet al bijna een halve eeuw geen vlees (beetje aandikken natuurlijk het is iet wat korter), wandel en fiets enorme afstanden en voel me nog steeds erg fit.

Iris

Vegan in Turkije

Onderweg zijn er zeker gewoontes waar je even op moet letten. Zo is het voor veganisten goed oppassen of je niet een plens boter over je soep krijgt of toch een vleesbouillon. De lokanta’s in Turkije zijn ideaal voor veganisten, maar pas dus op voor de boterplens. Het is zuiver, vers, organisch en biologisch dus voor een veganist is het werkelijk het walhalla qua Turkse keuken.

Er zijn ook veel vlees en vis restaurants in de grotere steden maar de keuze is gewoon groot in de metropolen en de middelgrote steden. Hier zie je dus ook vegan cafeetjes en hippe vegetarische/veganistische restaurantjes oppoppen als paddenstoelen.

Vegan vrucht: Yeni Dunya

Ook langs de weg tijdens de plukseisoenen is er erg veel te vinden voor een veganist. Veel fruit kun je al lopende plukken en ook groeten en noten zijn er volop te vinden. Ook de meer exotische vruchten groeien gewoon nog in het wild op de Sufi Trail. Bijvoorbeeld ‘Yeni Dunya’, wat nieuwe wereld betekend, een oranje passievrucht-achtige perzik. Heerlijk en lekker plantaardig op pad.

Al met al, een feest voor de nieuwe mens op de nieuwe aarde, lang leven de Yeni Dunya!

Vegetarisch / veganistisch eten

Op internet is veel te vinden over wat voor soort Turkse gerechten vegetarisch of vegan zijn. Op deze blog worden twaalf gerechten omschreven (Engels) die standaard geheel plantaardig zijn. Peulvruchten, rijst, groentes en soepen worden veel gegeten. Op het menu is vaak één vegetarische optie.

Mee op reis als vegetariër of vegan? Laat het ons weten! Bekijk hier onze agenda.