Als reiziger komt men snel in aanraking met een nieuwe omgeving. Zo ook verandering van voedsel, drank en onzichtbare medereizigers (bacteriën). Hier enkele reis-wijsheden gebaseerd op onze eigen ervaring. Algemene tips kun je vinden op verschillende sites, zoals die van de ANWB.

Water
In Turkije zijn voldoende watertappunten voor wandelaars. Gelukkig zijn er genoeg drinkbronnen zijn met smakelijk water, waar wij tijdens onze reizen (nog niet) ziek van zijn geworden. De fonteinen in dorpen en langs de kant van de weg worden gedoneerd door dorpsbewoners. Ze worden gebruikt als huishoudwater. Vaak zie je mensen met jerrycans via deze bronnen hun watervoorraden aanvullen. 

Het kraanwater zelf is, jammer genoeg, dusdanig gezuiverd dat het sterk naar chloor smaakt. Vaak ben je beter af met het water wat je onderweg tegenkomt, dan het water in een chic hotel. Verder kun je overal in Turkije plastic waterflessen kopen als je voor zeker wilt gaan. (Denk hierbij wel aan de plastic soep in de zee. Het lekkerste en het beste voor mens en natuur zijn uiteindelijk de fonteinen onderweg). IJsklontjes worden vaak gemaakt van kraanwater, kijk hier dus voor uit of vraag dit voor de zekerheid na.

Voor de zwemmers onder ons: stromend water is veelal beter dan stilstaand water. In stilstaand water wonen veel, (soms gevaarlijke) bacteriën.

Voedsel
Op dieet zijn in Turkije is nagenoeg onmogelijk. De lekkernijen vliegen je om de oren en is zeer verleidelijk. Het komt vaak net uit de oven of is vers gemolken van de geit. Ook het plukken van vers fruit langs de weg tart de gretigheid. Afhankelijk van het seizoen eten alom. Enerzijds van de lieftallige mensen die graag hun overvloed delen met reizigers en anderzijds van het vruchtbare Anatolische land. Wel zijn er een aantal gerechten waar voorzichtigheid geboden is. Wij zijn voorzichtiger met mayonaise, etenswaren die lang in een warme vitrine staan, bespoten fruit, vlees en uiteraard producten die zichtbaar bewoond worden door schimmels en bacteriën. Het meeste eten is vers beschikbaar maar voorzichtigheid is geboden met sausen en producten die aangemaakt of niet helemaal vers zijn.

Hygiëne
Een heikel punt voor pelgrims is de hygiënehoe. Er zijn toch talloze oplossingen. Zo zal je in hotels gemakkelijk kunnen douchen. Let hierbij op voor bedwantsen, voetschimmels en dergelijke. Slippers voor in het hotel zijn aan te raden. Een laken-slaapzak is ook een goed idee tegen ongedierte en bij minder schone slaapvertrekken. Je kunt je niet geheel onttrekken aan ongewenste medereizigers, als het kwaad eenmaal geschied is, zit er vaak niets anders op om de beten en wondjes zo goed mogelijk schoon te houden en te verzorgen. Een klein wondje breidt zich snel uit mits niet goed verzorgd. Ruim altijd verzorgingstijd voor jezelf in.

Vaccinaties
De GGD adviseerd over mogelijke vaccinaties wanneer je reist in Turkije. Deze informatie kun je vinden op hun site.

Wij hebben ook gekeken naar vaccinaties tegen teken-encefalitis dat gekregen kan worden door een tekenbeet. We zullen hier een andere keer op in gaan.